You are currently viewing Šesnaest dana aktivizma protiv nasilja nad ženama

Šesnaest dana aktivizma protiv nasilja nad ženama

  • Post category:Sve vesti

“16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama“ je globalna, svetska kampanja koju obeležava 1700 organizacija u preko 100 država sveta. Kampanja počinje 25. novembra Međunarodnim danom borbe protiv nasilja nad ženama a  završava se 10. decembra Međunarodnim danom ljudskih prava.

U Republici Srbiji,  kampanju “16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama” organizuje Mreža žena protriv nasilja, svake godime, počev od 2009. godine.

Kampanja  obuhvata četiri važna međunarodna datuma koja povezuju žene, nasilje i ljudska prava:

25. novembar – Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama

  1. decembar – Svetski dan borbe protiv AIDS-a

3. decembar – Međunarodni dan osoba sa invaliditetima

6. decembar – Godišnjica Montrealskog masakra

Organizacija “Žene za mir” Leskovac, kao deo Mreže Žene protiv nasilja i kao koordinirajuća organizacija za regionalni centar Jug koji obuhvata 6 organizacija iz Leskovca, Vlasotinca, Niša, Vranja i Dimitrovgrada ove godine će dati svoj doprinos kampanji realizovanjem sledećih aktivnosti.:

26. novembra, sa početkom u 12.00 sati, – podela informativnog štampanog materijala građankama i građanima Leskovca na štandu ispred Kulturnog centra u Leskovcu.

26. novembra, u 18.00 sati, – otvaranje izložbe fotografija Centra za devojke iz Niša, u holu Kulturnog centra u Leskovcu.

3. decembra, sa početkom u 12.00 sati, – podela informativnog štampanog materijala u centru Dimitrovgrada

6. decembra, sa početkom u 12.00 sati, – okrugli sto sa predstavnicima relevantnih institucija, na temu “Žene, mir, bezbednost”, u Centru za stručno usavršavanje u Leskovcu.

10. decembra, sa početkom u 12.00 sati, – “Kićenje jelke ljudskih prava”, u centru Vlasotinca.

Naš cilj je eliminisanje svih oblika nasilja nad ženama. Smatramo značajnim i doprinosimo podizanje svesti na lokalnom, nacionalnom i međunarodnom nivou,  iniciramo dijalog i saradnju svih relevantnih institucija, razmenjujemo iskustva radi unapređenja strategije delovanja protiv svih vidova nasilja, insistiramo na primeni domaćih i međunarodnih pravnih instrumenata za prevenciju i zaustavljanje nasilja. Pozivamo građanke i građane Leskovca da nam se pridruže

Izvor Jugmedia