You are currently viewing FESTIVAL DEMOKRATIJE “ MLADI- AGENTI DEMOKRATIJE“
Dem Fest

FESTIVAL DEMOKRATIJE “ MLADI- AGENTI DEMOKRATIJE“

  • Post category:Sve vesti

Povodim Međunarodnog dana demokratije, udruženje građana Žene za mir, je u subotu 14. septembra, na keju reke Veternice, organizovala uličnu akciju i žurku Demokratije pod sloganom „ Mladi – agenti demokratije“. Ovom akcijom smo želeli da okupimo mlade ljude koji žele da žive u modernom i demokratskom društvu gde su građani i građanke slobodni i jednaki pred zakonom.

Udruženje građana CRTA sa mrežom partnera prvi put ove godine organizuje Festival demokratije od 13. do 15. septembra u više gradova u Srbiji, kao odgovor na sve veći broj izazova i pretnji s kojima se demokratija suočava. Uvereni smo da demokratija nestaje onda kada građani izgube veru u nju i svesni smo da svedočimo takvoj pojavi u Srbiji.
Zbog toga smo pokrenuli festival koji pod sloganom „ Nema povlačenja“ radi na popravljanju demokratskog raspoloženja i pokušali da damo odgovore na neka ključna pitanja sa kojima se mladi suočavaju u današnjem društvu, gde je demokratija očigledno rezervisana samo za pojedince.

Verujemo da je politika otvorena za sve a ne proces koji je rezervisan samo za političare. Naše je ljudsko i građansko pravo da učestvujemo u procesima u kojima se donose odluke koje utiču na naše živote.

Pravo svakog građanina je da u slobodnim i fer uslovima donose odluke, jer su institucije servis građana i građanki ove države. Potrebni su nam mediji koji štite javni interes i bave se potrebama građana a ne potrebama političara.

Mi, odrasli smo propustili svoju šansu, šansu dajemo mladim ljudima da budu Agenti demokratije, pa otuda i ovaj slogan kampanje „ Mladi – Agenti Demokratije „ i „ Nema povlačenja“…