You are currently viewing SOS telefon u Leskovcu od početka ove godine zazvonio 267 puta

SOS telefon u Leskovcu od početka ove godine zazvonio 267 puta

  • Post category:Sve vesti

U Leskovcu je pomoć zbog nasilja u porodici preko SOS telefona od početka ove godine zatražilo 267 žena, a većina njih je odmah nakon tog poziva i lično kontaktirala volonterke nevladine organizacije “Žene za mir”.

Kako je rečeno na današnjem performansu u centru grada, povodom obeležavanja 16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama, od njih uglavnom traže pravni savet povodom podnošenja tužbe za nasilje u porodici, ali i psihološku podršku.

Parole razapete ispred Leskovačkog kulturnog centra “Reagujmo dok ne bude kasno”, “Zašto ih nema među nama”, “Kaznimo neodgovorno postupanje instutcija”, “Tražimo da žrtve imaju besplatnu pravnu pomoć”, nisu ostavile ravnodušnim prolaznike, uglavnom muškarce koji su tražili više informacija od aktivistkinja. Ovom performansu su se pridružile i odbornice leskovačkog parlamenta iz Odbora za rodnu ravnopravnost.

Prema podacima Ministarstva pravde od početka ove godine u Srbiji je ubijeno 30 žena u porodičnom nasilju.

“Ono što mogu da pohvalim kao nekakvu pozitivnu stvar je da je oko 20.000 slučajeva nasilja prijavljeno ove godine, a da se u skoro 70 posto slučajeva primenjuje hitna mera udaljenja nasilnika iz porodice, gde se pripisuje zadržavanje od 48 sati, često se produžava i na 30 dana, a vrlo često se i zabranjuje prilazak žrtvi”, ističe psiholog Dušanka Stojković Stanković.

Još uvek, naglašava, nema dovoljne podrške ženi u tom period od 30 dana, ali i nakon toga kada nasilnik izađe iz pritvora.

Autor: Dragan Marinković