«

»

Moćne i uticajne žene Leskovca !

Autor: Jugmedia 04.04.2017 04:32 pm

Iza svakog moćnog muškarca stoji stabilna i jaka žena, ali iza uspešnih, moćnih i uticajnih žena stoje uglavnom one same, njihov veliki trud, rad i znanje
17509026_6063447014067_6432328766940250112_n.png

Vođeni činjenicom da se o takvim ženama piše veoma retko i da njihove uspehe po pravilu pokrivaju senke uspešnih muškaraca, sproveli smo anketu na društvenim mrežema, ali i usmenim putem, na osnovu čega je iznedren spisak Leskovčanki koje, neke decenijama, neke godinama, ispisuju svoje tragove u istoriji grada na Veternici.

Iako je naša namera bila da po izboru Leskovčanki i Leskovčana predstavimo samo prvih 10 uspešnih pripadnica lepšeg pola, odlučili smo se za njih 11, zbog izjednačenih glasova, mada bi spisak mogao biti mnogo duži.

Prioritet nam je bila privreda, odnosno, žena privrednica, ali sa žaljenjem smo konstatovali da u Leskovcu nema uspešnih žena privrednica, onih koje su vlasnice malih ili srednjih firmi, ne računajući, naravno samo formalni potpis na vlasničkom listu.

ljiljana-nesic

LJILJANA NEŠIĆ, aktivistkinja „Žena za mir“ i dugogodišnji borac za ljudska prava – Svojevremeno učesnica svih opozicionih protesta, kasnije članica udruženja na čijem je danas čelu, nastavljajući lidersku tradiciju svojih prethodnica – Divne Stojanović i Nevene Nene Kostić, koje nisu više sa nama. Žena, srupruga i majka, jedini preostali nefolirantski hrabri borac za ljudska, pre svega ženska prava u Leskovcu, žena britkog i oštrog jezika, bez kalkulacija i dodvoravanja.