«

»

MEĐUNARODNI DAN BORBE PROTIV NASILJA NAD ŽENAMA DA SE ŽENE NE ZAVARAVAJU Nasilnik nikada neće postati – nenasilan Autor: Jugmedia 24.11.2017 04:44 pm

Od početka ove godine u Srbiji su ubijene 23 žene, najčešće od strane bračnog partnera, a nikada se ne utvrdi koliko njih strada od posledica dugogodišnjeg nasilja, uključujući i kontinuirano psihološko nasilje, rečeno je danas u Leskovcu povodm Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama.

Predstavnice organizacije “Žene za mir” i Odbora za ostvarivanje prava polova i utvrđivanje položaja žena grada Leskovca su današnjom konferencijom za novinare, a narednih dana i nizom manifestacija, ukazale na položaj žena u srpskom društvu i u Leskovcu, ocenjujući da se stanje poboljšava od donošenja Zakona o sprečavanju nasilja nad ženama, 1. juna ove godine, ali da su podaci o ubistvima i uopšte o nasilju koje ne prestaje i dalje – katastrofalni.

zene_nasilje

Država Srbija se tim zakonom obavezala na sprečavanje nasilja nad ženama, ali za mene je katastrofalan podatka da su ubijene 23 žene, a da je trećina njih ranije prijavljivala nasilje. Naša država i naše institucije trebaju da veruju ženama, da slušaju njene reči, ono što priča o nasilniku. Vrlo često ona kaže – ubiće me, pretio mi je, ali njene reči se ne slušaju. Mi tražimo odgovornost, a ne predrasude”, rekla je Ljiljana Nešić, koordinator SOS telefona u okviru organizacije “Žene za mir”, koja ženama pruža psihološku i pravnu podršku.

 

Ni jedna institucija se posebno ne bavi nasiljem nad decom

Za osam meseci ove godine je 247 žena prijavilo nasilje na tom telefonu, među njima 4 devojčice i 5 muškaraca koji su prijavili nasilje nad svojim sestrama ili prijateljicima.

Javljaju se i roditelji čije ćerke trpe nasilje od supruga, ali i žene policajaca koje nemaju snage da prijave svog supružnika”, dodala je Nešićeva.

SAMA SI GA BIRALA, PA SADA TRPI

Leskovčanke su pri kontaktu sa ovom organizacijom veoma oprezne. U većini slučajeva javljaju se najpre sa tuđih telefona, anonimno, jer ih muževi nasilnici i psihopate prate. Čak uzimaju i njiihove telefonske listinge.

zene_nasilje_odbor

Žene imaju ogroman strah da prijave nasilje jer im zlostavljači prete da će im oduzeti decu, da navodno imaju veze u policiji i tužalištvu, zastrašujući ih na taj način. Često ni šira porodica ne zna da je žena zlostavljana, a roditelji sprečavaju mogućnost da se vrati kod njih, makar privremno uz obrazloženje: “Sama si ga birala, pa sada trpi i ćuti”, prenela je deo svog iskustva psihoterapeut Dušanka Stojković  Trajković, predsednica Upravnog odbora “Žene za mir”.

FINANSIJSKO NASILJE je sve češća pojava, a savremena žena ne dozvoljava da joj suprug komanduje novčanikom

Ona savetuje ženama koje trpe fizičko nasilje da ne ćute.

Kod nas dobijaju kompletnu informaciju kome treba da prijave nasilje i kako da prikupljaju dokaze o nasilju. Moraju da kod svog lekara insistiraju da svaku povredu unese u karton, a ako je povreda veća da zatraži lekarsko uverenje, da svoju okolinu stalno obaveštava šta joj se događa, što širi krug”, objašnjava.

LAŽNA ŽENSKA NADA-JEDNOM NASILNIK, UVEK NASILNIK

I same žene, pogrešno, umanjuju opasnost od nasilnika, sve sa lažnom nadom da će biti bolje, ili s osećajem krivice da su, možda i same inicirale nasilje.